Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-03@15:40:20 GMT

مذاکره تابو نیست اما در زمان مقتضی - افشار دارابی *

تاریخ انتشار: ۱۵ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۰۳۶۸۷۹

مذاکره تابو نیست اما در زمان مقتضی - افشار دارابی *

گفتمان جمهوری اسلامی ایران در نظام بین الملل همواره گفت وگو و تعامل سازنده با جهان بوده و هست ، مذاکره تابو نیست حتی با آمریکا، تهران و واشنگتن در دو دهه گذشته حداقل درباره افغانستان، عراق و در نهایت برجام با هم گفت وگو و مذاکره کرده اند، بنابر این تلاش ترامپ برای اینکه نشان دهد که مقام های ایران از مذاکره واهمه دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نتیجه بخش نخواهد بود.

در طول چهار دهه گذشته، مذاکره یک مهره کلیدی درجعبه ابزار دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران بوده که در زمان های مقتضی و بر مدار تامین منافع ملی از آن استفاده شده و این مشی در آینده نیز استوار خواهد بود.
سوال کلیدی و اساسی این است که چرا ترامپ بعد از خروج از برجام و اظهارات تند و حتی تهدید ضمنی به استفاده از بمب اتم، یکباره خواهان مذاکره با مقام های جمهوری اسلامی ایران شده و اساسا به دنبال چه اهدافی است.
آیا واقعا ترامپ به دنبال مذاکراتی سازنده و بدون پیش شرط با تهران است؟
یکی از اهداف ترامپ برای انجام مذاکره بدون پیش شرط در شرایط کنونی ایجاد شکاف واختلاف بین طبقات مختلف جامعه است ومی خواهد موافقان و مخالفان مذاکره با آمریکا را رو در روی هم قرار دهد، رییس جمهوری آمریکا تقربیا هر روز تمایل و علاقمندی خود را برای مذاکره با مقام های ایرانی تکرار می کند.
ترامپ دقیقا می خواهد به افکار عمومی در ایران بگوید که اکنون توپ در زمین شما است، زیرا من آمادگی خود را برای مذاکرات بدون شرط اعلام کرده ام.
رییس جمهوری آمریکا در طراحی خود یک مسئله مهم را نادیده گرفته است، خروج غیر قانونی از برجام، ترامپ در مورد هوشمندی و سطح دانش سیاسی مردم ایران خود را به خواب زده است، زیرا افکار عمومی در ایران هنوز هم جواب سوال بزرگ خود درباره خروج غیر قانونی ترامپ از برجام را پیدا نکرده اند، زیرا در زمانی که دنیا از تداوم برجام حمایت و تهران به همه تعهدات برجامی خود عمل می کرد، دولت آمریکا این توافق بین المللی را بدون هیچ دلیلی نقض کرد و تحریم ها علیه ملت ایران را باز گرداند.
از طرفی اظهارات مایک پمپئو بعد از اعلام آمادگی ترامپ برای انجام مذاکره بدون پیش شرط با مقام های ایران، شروطی را برای انجام مذاکرات احتمالی بیان کرد که نشان می دهد، حداقل در شرایط کنونی صدای واحدی از داخل کاخ سفید درباره پیشنهاد ترامپ برای مذاکره بدون پیش شرط با ایران به گوش نمی رسد.
این اختلاف نظر پمپئو با ترامپ موید این واقعیت است که آمریکایی ها ابتدا نیاز به مذاکره در داخل به ویژه در کاخ سفید دارند تا ابتدا به یک صدای واحد برسند و بعد از آن به دنبال مذاکره با ایران باشند.
مسئله بعد که حائز اهمیت بوده، خود شیفتگی شخصیتی ترامپ می باشد. او علاقمند است تمام استثناها وتحولات مهم تاریخی در دوره مسئولیتش و به نام او ثبت شود.
از سوی دیگر ترامپ تلاش می کند، مدل مذاکرات با کره شمالی را با تهران نیز امتحان کند، بشدت علاقمند است که بعد از مذاکره با رهبر کره شمالی، تابوی مذاکره با مقام های عالی جمهوری اسلامی ایران را هم بشکند. اما ترامپ برای رسیدن به این مهم چند مشکل اساسی دارد.
1- برخلاف مذاکره با کره شمالی که کره جنوبی تسهیل کننده آن بود، درباره مذاکره با تهران شرایط بر خلاف است زیرا سران رژیم صهیونیستی و آل سعود تلاش خواهند کرد تا به هر شکلی مانع تراشی کنند.
2- آیا ترامپ می تواند مانند دوره اوباما مانع از تاثیرگذاری لابی های مخالف تهران مانند رژیم صهیونیستی به ویژه (آیپک) و عربستان سعودی بر مذاکرات احتمالی آینده شود؟
3- ترامپ با سنگ اندازی برخی تندروهای دولتش که ارتباطات نزدیکی با گروههای ضد ایرانی دارند و تلاش خواهند کرد تا مذاکرات احتمالی را تحت الشعاع القائات خود قرار دهند، چگونه برخورد خواهد کرد؟
4- از همه مهمتر، مسئله تحریم ها است، بدون شک ترامپ خوب می داند که ایران هرگز حاضر نخواهد بود، هم تحریم های ظالمانه ادامه داشته باشد و هم به مذاکراتی طولانی و سخت تن دهد.
5- کلیدی ترین مسئله برای ایران، اهمیت تداوم غنی سازی و به رسمیت شناختن این حق است، در گذشته اگر ایران پای میز مذاکراتی نشست که در نهایت به برجام متنهی شد،حق غنی سازی ایران توسط طرف های مذاکره به ویژه دولت اوباما بود . اگر تیم ترامپ همچنان مصر باشد که محدودیت های ایران براساس بند غروب مادام العمر شود، نتیجه مذاکرات احتمالی ازپیش مشخص است و تهران چنین مسئله ای را نخواهد پذیرفت.
'جان ساورس یکی از مذاکره کنندگان تیم هسته ای انگلیس در سال 2005 که پس از آن رئیس سرویس اطلاعات خارجی انگلیس(MI6) شد، در سال 2005 گفت: «ایران غنی سازی اورانیوم را انجام خواهد داد حتی اگر به قیمت شروع جنگ باشد'.
ساورس در این باره می گوید:'به همتای ایرانی خود هشدار دادم در صورت تداوم غنی سازی اورانیوم، آمریکا اقدام نظامی خواهد کرد اما با این حال، ایران مهر و موم آژانس بین المللی انرژی اتمی را در مورد تجهیزات غنی سازی شکست و اورانیوم غنی سازی را بر خلاف تحریم ها و احتمال ورود به جنگ با آمریکا و اسرائیل ادامه داد.'
6 – در همه جای دنیا برای انجام مذاکراتی با این اهمیت، ابتدا مسایل و بندهای درخواستی و اختلافی دو طرف مورد بحث و بررسی کارشناسی قرار می گیرد و سپس مذاکره در سطح سران برگزار می شود.
ترامپ تلاش می کند ابتدا در سطح سران مذاکره شود و بعد در نشست های کارشناسی تحت الشعاع نمایش تبلیغاتی که به راه می اندازد، امتیازهای لازم را بگیرد.
رییس جمهوری آمریکا گمان می کند که برخی اعتراض های صنفی در گوشه و کنار ایران، ابزاری است تا او با استفاده از آنها، مقام های ایرانی را به پای میز مذاکره بکشاند و امتیازهای لازم را بگیرد، این خیال سرابی بیش نیست.
در صورتی که ترامپ قصد داشته باشد که در سیاست های خود نسبت به ایران تغییر محسوسی ایجاد کند، اشتباهات خود در خارج شدن از برجام را جبران نموده و شروط 12 گانه و یک جانبه گرایی دولت خود را کنار بگذارد و به تعهدات بین المللی این کشور و چند جانبه گرایی احترام بگذارد و به برجام و یا حداقل تعهدات آن بازگردد، آن زمان مذاکره و تعامل با تهران دور از انتظار نیست.
کارشناس مسایل آمریکا

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي ايران آمريكا مذاكرات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۰۳۶۸۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ترامپ باز هم اعضای ناتو را تهدید کرد

رئیس‌جمهور پیشین آمریکا در صحبت‌هایی، از رد کمک‌های نظامی به رژیم صهیونیستی برای پایان دادن به جنگ در غزه خودداری کرد. او همچنین اعضای ناتو را تهدید کرد چنانچه سهم منصفانه‌ای از هزینه‌ها را پرداخت نکنند، آنها را به حال خود رها خواهد کرد.

به گزارش ایسنا، «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور سابق آمریکا در مصاحبه‌ای با مجله «تایم» که سه‌شنبه منتشر شد، بر اصرار ماه گذشته خود مبنی بر اینکه تل‌آویو باید «جنگ را به پایان برساند» قبل از آنکه هرگونه حمایت بین‌المللی را از دست بدهد، ایستاد.

ترامپ گفت: «فکر می‌کنم که اسرائیل یک کار بسیار بد در حوزه روابط عمومی انجام داده است. فکر می‌کنم ارتش اسرائیل نباید هر شب تصاویری از ساختمان‌های فروریخته و بمباران بفرستد.»

او در پاسخ به این سوال که آیا او تعلیق یا اعمال شروطی برای کمک نظامی ایالات متحده به رژیم صهیونیستی را به منظور پایان دادن به جنگ در نظر دارد، گفت «خیر.»

تهدید ناتو

در جریان گفت‌وگو با مجله تایم، ترامپ همچنین خطاب به اعضای ناتو گفت آنها را به حال خود رها می‌کند، مگر اینکه آنها هزینه‌های نظامی خود را افزایش دهند.

دونالد ترامپ به اعضای ناتو هشدار داده است که در صورت پیروزی در دور دوم ریاست‌جمهوری، آن‌ها «دست تنها» خواهند بود، مگر اینکه هزینه‌های نظامی خود را افزایش دهند. رئیس‌جمهور سابق ایالات متحده و نامزد سال ۲۰۲۴ گفت که پیام او به این ائتلاف نظامی این است: «اگر نمی‌خواهید هزینه کنید، پس خودتان هستید و خودتان.»

ترامپ که مدت‌هاست شکایت می‌کند که «ایالات متحده بار مالی ناروایی را در ناتو به دوش می‌کشد»، قبلا ماده پنج این معاهده، یعنی اصل دفاع جمعی ائتلاف را زیر سوال برده است.

در اوایل سال جاری، او بیشتر از این پیش رفت و گفت روسیه می‌تواند با متحدان ناتو که به اندازه کافی برای دفاع جمعی هزینه نکرده‌اند، «هر کاری که می‌خواهد انجام دهد.» ترامپ در مصاحبه مفصل خود با مجله تایم گفت هنوز روی حرفش هست.

یک اقیانوس فاصله

این سیاستمدار ۷۷ ساله گفت، اگر در انتخابات نوامبر دوباره کاخ سفید را به دست بگیرد، ادامه کمک‌های ایالات متحده به اوکراین مشروط به این خواهد بود که اروپا با این کمک‌ها مطابقت کند. واشنگتن تاکنون بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار، با حمایت جو بایدن و حمایت دو حزب اصلی کنگره، کمک به اوکراین ارسال کرده است.

ترامپ می‌گوید: «ما یک اقیانوس بین خودمان داریم، آنها هیچی.»

ترامپ نگفت که آیا به همه کمک‌های مالی آمریکا پایان می‌دهد یا خیر، اما گفت: «تا زمانی که اروپا شروع به برابری نکند، پول نمی‌دهیم. اگر اروپا قرار نیست پول بپردازد، چرا ما باید پرداخت کنیم؟ آنها بسیار بیشتر تحت تأثیر قرار می‌گیرند. ما یک اقیانوس بین خودمان داریم، آنها نه.»

رئیس‌جمهور سابق آمریکا همچنین اشاره کرد که در صورت پیروزی در دور دوم ریاست جمهوری، در حمایت نظامی دیرینه آمریکا از تعدادی از متحدان کشورش تجدیدنظر خواهد کرد. او پیشنهاد کرد که می‌تواند نیروهای آمریکایی را که با هدف بازدارندگی علیه نظام کیم جونگ اون، رهبر کره‌شمالی در کره‌جنوبی مستقر هستند، خارج کند.

ترامپ گفت که تدابیر فعلی «هیچ معنایی ندارد. چرا ما باید از کسی دفاع کنیم؟ و ما در مورد یک کشور بسیار ثروتمند صحبت می‌کنیم.»

انتهای پیام  

دیگر خبرها

  • سرکوب جنبش‌های اعتراضی دانشجویان حامی فلسطین جلوه حقوق بشر آمریکایی است
  • آمریکا خود را به دیوانگی زد و برجام را پاره کرد /واکنش ها به اعتراضات دانشجویی در آمریکا از تریبون نماز جمعه
  • جهان برای تحقق آرمان فلسطین به پا خواسته است
  • ترامپ بار دیگر از جنایات اسرائیل در غزه حمایت کرد
  • ترامپ اعضای ناتو را تهدید کرد
  • ترامپ اعضای ناتو را تهدید کرد/ پول نمی‌دهیم
  • ترامپ باز هم اعضای ناتو را تهدید کرد
  • شرط ترامپ برای کمک به اوکراین
  • ترامپ برای کمک به کی‌یف شرط گذاشت
  • دادگاه نیویورک ترامپ را ۹۰۰۰ دلار جریمه کرد